Під час пережовування їжі, вона розпадається на маленькі шматочки, які легше перетравлюються.
У поєднанні зі слиною жування дозволяє вашому тілу отримати якомога більшу кількість поживних речовин із їжі, яку ви споживаєте. Про те, скільки разів потрібно пережовувати їжу, розбиралися у виданні Healthline.
Експерти можуть багато сказати про жування. Одна поширена порада: пережовуйте їжу приблизно 32 рази, перш ніж проковтнути. Потрібно менше жувань, щоб розщепити м’яку та насичену водою їжу. Мета жування — щоб продукт втратив свою текстуру.
Пережовування 32 рази є середнім числом, яке застосовується до більшості шматків їжі. На страви, які важче жувати, наприклад стейк і горіхи, може знадобитися до 40 розжовувань на один ковток. Для розщеплення таких продуктів, як кавун, може знадобитися менше розжовування — всього 10-15 разів.
Навіщо довго жувати їжу: переваги
Експерти стверджують, що жування є першим етапом травлення:
Люди часто забувають пережовувати їжу або отримують звичку ковтати, перш ніж вони повністю пережували страву.
Експерти кажуть, що чим швидше ви їсте, тим більше їжі ви будете прагнути з’їсти. Пережовування багато разів у повільному темпі може зменшити загальне споживання кількості продуктів.
Як потрібно жувати їжу правильно
Що буде, якщо ковтати їжу, не пережовуючи
Жування є не лише важливою частиною процесу травлення, але й корисним для загального здоров’я. У людей, які недостатньо добре пережовують їжу перед ковтанням, часто виникають проблеми з травленням, а також вони піддаються більшому ризику: задуха, зневоднення тощо.
Ваш організм може не виробляти достатньо ферментів, необхідних для повного розщеплення їжі. Це може призвести до проблем з травленням, зокрема: здуття живота, діареї, печії, кислотного рефлюкса, судом, нудоти, головних болей, проблем зі шкірою, дратівливості, неправильного харчування, розладу травлення, газів.
Джерело: ТСН